Helpt je bureaustoel je of zorgt deze voor pijn?

Alhoewel je zachte bureaustoel mogelijk goed zit, is het mogelijk dat deze je langzaam vermoordt. In dit artikel nemen we een kijkje naar de beste ergonomische bureaustoelen en gezonde alternatieven.

  • Gezondheid gaat niet alleen over je immuunsysteem. Rugproblemen kunnen ook lastig zijn om mee om te gaan. Sommige producten zijn echter niet zo effectief als dat men je wil laten geloven.
  • Op dezelfde manier kan een slechte houding leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder vermoeidheid, rugpijn en hoofdpijn.
  • Staande bureaus kunnen je helpen om gewicht te verliezen, maar experts raden aan om af te wisselen tussen staan en zitten.

Er zijn officiële statistieken van de hoeveelheid personen die achter een bureau werken. Schattingen zijn echter dat Nederlandse werknemers tenminste 39 procent van hun dag zitten. Voor personen met specifieke beroepen, zoals ontwikkeling van software en accounting komt dit nummer dichter in de buurt van de 80 procent. Wanneer je zo’n groot deel van je dag zittend doorbrengt, dan is de keuze van je bureaustoel erg belangrijk.

Stoelen zijn er uiteraard in verschillende vormen, afmetingen en prijzen. Sommige personen hebben helemaal geen stoel en werken liever achter een staand bureau. Maar wat is de beste keuze voor jou? We zullen hieronder de opties met je doornemen.

 

Staan voor je gezondheid

Wanneer het aankomt op onze gezondheid, dan wordt er vaak veel aandacht besteed aan onze prehistorische herkomst. Als jagers die in grotten woonde, leefde de eerste mensen een compleet andere levensstijl die totaal anders was dan onze huidige moderne wereld. In sommige gevallen worden de effecten van deze veranderingen overdreven. Zo kunnen we bijvoorbeeld prima zonder rauw voedsel of op blote voeten lopen leven.

Maar de wetenschap suggereert dat ons zittende werkleven een negatieve verandering is. Veel onderzoeken geven aan dat je een groter risico hebt op ziektes en jong sterven wanneer je een bureaubaan hebt.

Om deze reden zijn staande bureaus de laatste jaren erg populair geworden. In algemene termen klopt het dat het gezonder is om te staan in plaats van achterover te hangen. Maar de hele dag op dezelfde plek staan is net zo ongewoon als uren achter elkaar op je achterwerk zitten. Experts raden zelfs aan dat je moet gaan zitten wanneer je benen moe worden.

Dit is waar de EvoDesk en Attollo van pas komen. Deze aanpasbare werkplekken maken het mogelijk om binnen een paar seconden te schakelen tussen staan en zitten. De EvoDesk is een volledige lengte optie, terwijl de Attollo bovenop je normale bureau staat. Beide zijn uitgerust met elektrische motoren die je computers en monitors veilig op kunnen liften of laten zakken.

Bureaustoel goed of slecht

 

De juiste bureaustoel vinden

Staan is prima voor sommige personen, maar niet iedereen vindt het comfortabel om staand te werken. Dit is echter niet een probleem. Er is in principe niks mis met zitten. De problemen ontstaan echter door een slechte houding en een gebrek aan beweging.

Houding is iets wat vaak over het hoofd wordt gezien. Terwijl je werkt denk je waarschijnlijk niet na over de boog van je rug of de hoek van je nek. Deze kleine fysieke verstoringen kunnen echter de oorzaak zijn voor aanhoudende pijn.

Bureaustoelen kunnen enorm helpen met je houding. De sleutel is een stoel te vinden die de juiste soort ondersteuning biedt. Terwijl de goedkoopste opties dit gebied vaak volledig over het hoofd zien, zijn er voldoende betaalbare manieren om je houding te verbeteren.

Zo gebruikt de BackStrong ergonomische stoel bijvoorbeeld gepatenteerde technologie om je houding gedurende de dag te corrigeren. Werkers met een beperkt budget kunnen ondertussen iets zoals de BetterBack ondersteuningsriem proberen.

Sommige stoelen in de €300+ categorie zijn iets meer verfijnd en de Altwork Station geeft je de mogelijkheid om in een hoek te werken. Het is echter zeker niet nodig om je bankrekening te plunderen wanneer je op zoek bent naar een betere houding.

 

Beweging is belangrijk

Om gezond te blijven op je werk is beweging net zo belangrijk als je zithouding. Veel van de problemen die geassocieerd worden met zitten worden veroorzaakt door een rustende hartslag en lage bloeddruk. Wanneer je opstaat begint het bloed sneller te pompen. Beweging vergroot dit effect, terwijl dit je gewrichten ook de mogelijkheid geeft om te bewegen en je spieren om te strekken.

Daarom is beginnen met bewegen het echte geheim om je welzijn op het werk te verbeteren. Dit kan je doen door simpelweg een wandeling te maken tijdens je lunchpauze. Een alternatief is een loopband gebruiken of een oefeningsmachine onder je bureau plaatsen. Sommige stoelen worden zelfs ontwikkeld met beweging in gedachten.

Wat maakt bureaustoel goed

 

Beter werkleven

Het blijkt dat zoals alles in het leven, gematigd zitten prima is. Bureaustoelen kunnen de impact van je zittende werkleven verlichten en beweging kan je gezondheid verbeteren. We gaan zeker weten ons eigen advies opvolgen en meer actief zijn; en jij?