Zijn 3D printers al gebruiksvriendelijk?

3D printers zijn altijd een discussiepunt geweest en daar is een goede reden voor: ze overbruggen de grens tussen praktisch gemak en futuristische technologie. Alhoewel ze steeds gebruiksvriendelijker worden met elke update, is de grote vraag: zijn 3D printers al gebruiksvriendelijk?

We zijn erg ver gekomen sinds de tijd dat 3D printen alleen maar beschikbaar was voor grote merken en industriële applicaties. Vandaag de dag kan je je eigen en erg degelijke 3D printer voor minder dan €200 op je bureau hebben. En ze kunnen nu zelfs 2D lijsten converteren in 3D modellen. En als we 3D blijven printen zoals we nu doen, dan kunnen we uiteindelijk letterlijk onze bestellingen printen, in plaats van dat we hoeven te wachten totdat ze geleverd worden. Bernard Luthi, directeur van de elektronica detailhandel Monoprice denkt dat over tien jaar elk huishouden een 3D printer heeft die de meeste dingen waar je aan denkt kan printen. We zijn jammer genoeg nog ver verwijderd van een printer die alles kan printen. Maar met alle complexe mogelijkheden van moderne 3D printers willen de meeste personen nu weten hoe gebruiksvriendelijk ze zijn.

Bernard Luthi zegt het volgende op de website Futurism:

“We hebben geweldige vorderingen gemaakt in de aflopen jaren en kunnen verwachten dat deze markt een vergelijkbaar progressietraject zal volgens als andere snel ontwikkelende technologieën in het verleden hebben gedaan.”

 

Waar zijn we op het gebied van 3D printen?

Als we het groeitraject van 3D printen in het aflopen jaar bekijken, dan is het fenomenaal geweest. Van de tijd dat Charles W. (Chuck) Hull de eerste 3D printer maakte in het midden van de jaren 1980, zijn we nu aangekomen in een tijd waarbij het mogelijk is om een heel huis in 3D te printen.

Er is zelfs een conceptvoertuig die een duurzaam ontwerp laat zien en volledig 3D geprint is. Daarnaast ontwikkelen voedsel technologiebedrijven specifieke printers die voedsel in 3D kunnen printen, zoals pannenkoeken. Made in Space behaalde nog niet zolang geleden een Guiness wereldrecord voor langst geprinte 3D onderdeel. Dit is echter allemaal van toepassing op niet levende voorwerpen. Wat denk je ervan dat er nu een nieuw bedrijf is die een 3D geprint hart wil creëren?

3D printers gebruiksvriendelijk

 

Zijn goedkope 3D printers goed genoeg?

Het prijskaartje zorgt er altijd voor dat we veroordelend zijn over producten. Wanneer je naar een 3D printer met een prijs tussen de €200 en €300 kijkt, dan zal je deze direct vergelijken met de €50.000 3D printer van HP en vervolgens zal je ongetwijfeld teleurgesteld zijn. Dat is uiteraard logisch en het is eigenlijk ook goed dat je niet alle functionaliteiten hebt in een 3D printer voor thuis. Maar om eerlijk te zijn staan 3D printers voor thuis vaak niet bekend om hun gebruiksgemak. Van het begrijpen van de functionaliteit tot het gebruiken van filament, het proces is gecompliceerd voor beginners. Er zijn echter een aantal 3D printers die de perfecte balans gevonden hebben, waardoor ze ideaal zijn voor thuisgebruik.

  • De Maker Ultimate 3D printer biedt een beter UI-scherm met draaiknoppen en externe knoppen.
  • De Robo R2 Smart geassembleerde 3D printer heeft een gebruiksvriendelijk ontwerp dankzij de meerdere touchschermen.
  • De Da Vinci Mini Desktop 3D printer maakt 3D printer supermakkelijk met een galerij van designs die je kan downloaden.
  • De 3Doodler Pro 3D printpen maakt het mogelijk om effectief je unieke creatieve visie in 3D vorm te communiceren.

Bernard Luthi zei ook het volgende op de website Futurism:

“Zodra de 3D printer een onderdeel is van ons dagelijkse leven, zal deze helpen om onze saaie taken te automatiseren en ons meer tijd te geven om te focussen op dingen die we willen doen. In plaats van naar de supermarkt te gaan printen we ons voedsel, waardoor we hopelijk tijd vrijmaken om een meer vol leven te leiden op andere gebieden.”

Of 3D printers wel of niet praktisch zijn om in het huis te hebben is betwistbaar. Ze zijn betaalbaar of gebruiksvriendelijk en de consument moet kiezen tussen de twee. Maar wanneer het aankomt op het industriële perspectief, dan doen 3D printers het uitstekend om complexe fabricageprocessen eenvoudiger te maken. Je kan beginnen met het fabriceren van je producten op een kleine schaal met een paar 3D printers in je werkplaats. Of je enorme bedrijf naar nog grotere hoogtes leiden met een goed uitgewerkt plan voor massaproductie met 3D printers, net als Adidas deed.

Goedkope 3D printers gebruiksvriendelijk

 

We verwachten dat de consumentvriendelijke producten net als drones in niet al te lange tijd op een vergelijkbaar niveau zullen zitten. Binnenkort zal je een betaalbare 3D printer vol met functies kunnen vinden, die werkelijk geschikt is verschillende doeleinden en ook nog eens gebruiksvriendelijk is. Wat denk jij? Deel je mening hieronder.