Om uiteenlopende redenen vertrekken mensen uit onze gemeente om hun geluk in het buitenland te beproeven. De Scherper brengt u in een serie van artikelen hun verhaal
Traineeship bij het Sheraton Grand in Edinburgh leert Nils het klappen van de zweep op elk vlak van het hotelwezen
DRUNEN/EDINBURGH – 24 Jaar oud en dan al voor je werk in Shanghai en Dubai geweest en nu in Schotland neergestreken. En nog een wens om in Azië te gaan werken.
Op mijn vraag wat Nils trekt in de horeca met al die onregelmatige werktijden, antwoordt hij: “Het werken met mensen, de interactie met mensen en samen met mijn team zorgen voor tevreden gasten, dat is mijn uitdaging en geeft mij veel plezier in mijn werk. De variatie is groot, geen dag is hetzelfde. Iedere dag, ieder seizoen en iedere gast is anders. Je moet wel flexibel zijn en niet vies zijn van hard werken.”
Om te komen waar hij nu is, heeft hij de opleiding Hotel Management in Maastricht gevolgd. In het eerste jaar bestond het vakkenpakket uit keukentechniek, winetasting en praktijkdiensten. In de daaropvolgende jaren kwamen daar vakken als boekhouden, prijsbepaling/omzetmaximalisatie, verandering- en strategisch management, onderzoeksmethodes en statistiek bij. Daarnaast is hij tijdens deze vijfjarige studie een jaar actief geweest als penningmeester van de studentenvereniging.
Om het geleerde in de praktijk te brengen, heeft hij een half jaar stage gelopen in het Holiday Inn Pudong in Shanghai. Daar was hij werkzaam op alle afdelingen die met eten en drinken te maken hebben in een hotel. Er waren diverse restaurants, westers, Chinees en een Ierse pub. Ook was hij betrokken bij evenementen, bruiloften en congressen. Daarnaast heeft hij meegedraaid bij roomservice. “Een geweldige ervaring, een prachtige stad en ik heb veel over de internationale hotellerie, maar vooral over mezelf geleerd”, zegt Nils.
In 2014 liep hij een half jaar stage in het Sheraton Dubai Creek in Dubai. Hij startte als food & beverage management stagiair gedurende de fase voor de opening van het hotel. In totaal werkten er meer dan driehonderd mensen met vijftig verschillende nationaliteiten. In de beginfase hield hij zich bezig met training & ontwikkeling, kostenanalyses en het leiden van het Italiaanse restaurant. Na twee maanden werd hij supervisor in dit restaurant en kreeg hij de mogelijkheid na zijn stage te blijven. Ook hier was het hard weken, het leven behoorlijk duur, maar een goede ervaring.
In Dubai kreeg Nils de kans selectie te doen voor het management traineeship ‘Vita Futura’van Starwood, een overkoepelende hotelketen van Sheraton. Na vervolgens een selectiedag in Londen werd hij geselecteerd om deel te nemen aan dit traineeship. Men doorloopt alle afdelingen van het hotel, van het meedraaien in de afwaskeuken tot werken op de afdeling marketing. Daarna volgt specialisatie op een afdeling waar je interesse naar uitgaat. Een mooie kans om naast zijn restaurantervaring ook hotelervaring op te doen.
Om zijn traineeship te volgen, viel zijn keus op het Sheraton Grand in Edinburgh. Hij heeft in de zes maanden dat hij daar nu werkt in schoonmaak en onderhoud, receptie, vergaderingen, feesten en catering, reserveringen en beveiliging gewerkt. Nu gaat hij vijf weken bij de afdeling marketing aan de slag waarna hij een keus voor zijn specialisatie moet maken. Zijn voorkeur gaat uit naar front office en housekeeping. Hierna hoopt hij het programma af te kunnen sluiten bij de afdeling food &beverage, de afdeling die alles qua eten en drinken organiseert in het hotel. Schotland vindt hij een prachtig land en Edinburgh is met zijn rijke historie een fijne stad om te wonen en zeker aan te raden voor een citytrip.
Het mooie van het werken in het buitenland vindt hij het ervaren van nieuwe dingen, nieuwe mensen en een nieuwe omgeving. Doordat wij Nederlanders ons gemakkelijk aanpassen, is het gemakkelijk nieuwe contacten te maken. Het mooie in Dubai vond hij de verschillende culturen die daar met elkaar werken en omgaan. Tot slot geeft hij aan zich als een vis in het water te voelen in een onderneming als Sheraton, dus een eigen onderneming is voorlopig niet aan de orde.